Historien om Liselund
Den 10. februar 1970 blev Liselund Plejehjem taget i brug. Ophavsmanden til ideen med et plejehjem, der skulle indgå som en del af en lille pensionistby i Vodskov, var diakon K. P. Hüttel-Sørensen.
Inspirationen til at bygge Pensionistbyen kom fra et lignende byggeri i Stora Sköndal nær Stockholm i Sverige, hvor der var et plejehjem samt et stort antal huse og pensionistboliger, grupperet rundt om plejehjemmet. Hovedtanken var at skabe et tilbud om en god bolig i venlige omgivelser til pensionister, der ville opleve et fællesskab med ligestillede, samt at man skulle kunne få hjælp fra plejehjemmet, når alder og helbred gjorde det nødvendigt.
I 2004 blev Liselund Plejehjem ombygget. Boligdelen hvor beboerne bor, er nu et boligselskab/en almen boliginstitution.
1. juni 2010 omdannes Plejeboligerne til Friplejehjemmet Liselund efter Loven om Friplejebolig. Loven blev vedtaget i 2007, og der kræves en certifikation og en godkendelse fra Socialministeriet. I forbindelse med omdannelsen har Friplejehjemmet Liselund indgået administrations- og samarbejdsaftale med Fonden Mariehjemmene.
Friplejehjemmet Liselund er certificeret til:
- Pleje og praktisk bistand
- Træning
- Ledsagerordning
- Socialpædagogisk støtte
Pensionistbyen Liselund i dag
Pensionistbyen Liselund består i dag af:
- Friplejehjemmet Liselund med 49 boliger
- Liselund Ældreboliger med 22 ældreboliger
- Fonden, Pensionistbyen Liselund med 51 lejligheder og 24 rækkehuse.
Pensionistbyen Liselund er skabt ud fra et helhedssyn om at skabe tryghed og sammenhæng i alderdommen.
Plejeboligerne fremstår i dag som et smukt byggeri med hyggelige og hjemlige forhold. Flere af bygningerne er udsmykket med kunst af Renal Bache både inde og ude. Kunstneren Agnete Brittasius har desuden lavet flere af de skulpturer, der findes rundt omkring på området.